Naar inhoud springen

Stapelhuis Sint-Felix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stapelhuis Sint-Felix, (Sint-)Felixpakhuis
Lange buitengevel aan de Godefriduskaai
Lange buitengevel aan de Godefriduskaai
Locatie
Adres Godefriduskaai 30Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 24′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie entrepot
Huidig gebruik stadsarchief FelixArchief en feestzaal
Start bouw 1858
Bouw gereed 1863
Verbouwing 2005
Bouwinfo
Architect Felix Pauwels
Eigenaar Stad Antwerpen
Erkenning
Monumentstatus beschermd monument nr. 4956[1]
Monumentnummer 4956
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stapelhuis Sint-Felix, tegenwoordig Felixpakhuis genoemd,[2] is een monumentaal pakhuis uit 1858, aan de Godefriduskaai nr. 30 in Antwerpen, met een centrale doorgang naar de Oudeleeuwenrui. Sinds 2006 is in het gebouw het Antwerpse stadsarchief FelixArchief gevestigd. Het is gelegen aan het Willemdok, tegenover het MAS of het Museum aan de Stroom, in de wijk 't Eilandje.

Dit pakhuis in neo-classicistische stijl werd in 1858 opgetrokken naar een ontwerp van architect Felix Pauwels in opdracht van de Compagnie Générale de Matériels de Chemin de Fer.[3] Het pakhuis diende voor opslag van - aanvankelijk koloniale - bulkgoederen zoals suiker, tabak, thee en koffie, hop, graan, kaas en wijn. Het stapelhuis met een stapeloppervlakte van 22 405 m² omvat twee vleugels met elkaar verbonden door een binnengang bekroond met een glazen kap.

Het complex kende een bewogen geschiedenis. Na een brand in 1861 werd het heropgebouwd met toevoeging van een beglaasde doorgang tussen de Oudeleeuwenrui en de Godefriduskaai. Bij de heropbouw in opdracht van de Societé en Commandité de l'Entrepot recupereerde men nog bestaande bouwelementen zoals de gietijzeren kolommen waar houten moerbalken op rusten. Tot 1975 bleef het gebouw functioneren als stapelhuis.

Het Sint-Felixpakhuis is een van de belangrijkste voorbeelden van een 19e-eeuws pakhuis ("entrepot") aan het Antwerpse Eilandje.[4] In 1976 werd het beschermd als monument waarna tot 1997 leegstand volgde.

In 1976 werd het beschermd als monument.[1] Sedert 1994 maakt het ook deel uit van een bouwblok met pakhuizen, beschermd als stadsgezicht.[5]

Het geheel kreeg in 2006 de functie van Antwerps stadsarchief: het Stadsarchief Antwerpen of Felixarchief, dit na een grondige renovatie door het architectenkantoor Robbrecht & Daem. De leeszaal op de zesde verdieping kreeg daarbij een nieuwe zelfdragende tentvormige dakstructuur. Ook het archief van het Havenbedrijf Antwerpen is er ondergebracht.[6] De leeszaal, de binnenstraat en enkele lokalen op de benedenverdieping zijn toegankelijk voor het publiek. Tijdens de restauratiewerken aan het Stadhuis (2018-2021) verliepen de huwelijksceremonieën in het Felixpakhuis.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Felixpakhuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.